De cele mai multe ori, munca pentru Ruxandra Ballet Studio nu se încheie la finalul orei de balet. Ca profesoară, misiunea mea are mai multe planuri de acțiune: de la predarea orelor de curs, conceperea de momente artistice, până la susținerea balerinuțelor și managementul relațiilor cu părinții acestora.
Așadar, care sunt lucrurile pe care o profesoară de balet le face pentru copii, părinți și studioul ei de balet?
1. PREGĂTIRE FIZICĂ
Baletul este o artă care implică multă rezistență fizică. Acord o mare importanță exercițiilor de încalzire la sol, repetării mișcărilor din punct de vedere tehnic, coordonarării brațe-picioare, tehnicii pentru piruete etc.
Însă indiferent de cât de mult ne îngrijim corpul, sunt unele momente în care activitatea fizică trebuie întreruptă, iar odihna, relaxarea și alimentația corectă trebuie să devină prioritățile unui copil care face balet!
Așadar, observ cu atenție starea de sănătate a elevilor mei și sugerez parinților dacă putem continua pregătirea sau luăm o pauză de refacere.J
2. PREGĂTIRE EMOȚIONALĂ
Stres, nesiguranță, curaj, euforie – baletul te trece printr-o multitudine de trăiri.
Înaintea unor evenimente, repet cu seriozitate alături de elevii mei și împreună punem la punct ultimele detalii. În timpul spectacolelor, misiunea mea este de a-mi ajuta elevele să își conștientizeze emoțiile și să le depășească.
Ieșirea pe scenă a copiilor are un rol important, crescând încrederea în sine și îmbunatățind relațiile sociale! Ca profesoară, mă bucur de fiecare reușită, învăț de la copii în fiecare zi și mă motivez să împărtășesc în continuare bucuria dansului.
3. MUZICĂ
Vă puteți imagina Valsul florilor fără muzica lui Ceaikovski? Ei bine, selectarea a două minute dintr-o variație celebră implică multe ore de căutări pe internet sau în biblioteca muzicală personală.
Odată ce găsesc melodia ideală, e nevoie de o editare de sunet („taiat” din lungime, „lipit” cu alte melodii pentru continuitate). Așadar, un profesor de balet își pune la înaintare nu numai cunoștințele profesionale de balet, ci și abilitățile digitale.
4. COREGRAFII
O coregrafie completă implică multă creativitate, dar și o planificare temeinică. Ca orice muncă de creație, îmi găsesc diverse surse din care să mă inspir, însă cea mai mare parte din proces este realizată cu originalitate.
Mișcările și formațiile sunt adaptate pentru fiecare grupă de vârstă și stil de dans în parte. În plus, le încurajez pe elevele mele nu doar să execute mecanic o suită de mișcări tehnice, ci să contribuie la coregrafie cu interpretarea și emoțiile lor proprii.
5. COSTUME
După alegerea muzicii și conceperea momentul coregrafic, urmează o parte foarte importantă: crearea costumelor și alegerea accesoriilor. Procesul este unul extrem de migălos și presupune de la luatul de măsuri, designul propriu-zis, până la ultimele ajustări înainte de spectacol.
Acord o importanță deosebită ca pentru fiecare număr costumele să fie concepute pentru mișcare, iar accesoriul de păr să fie specific baletului ales. Cu ajutor profesionist și multe ore de muncă, produsul final creează o impresie vizuală deosebită pe scenă.
6. GESTIONAREA RELAȚIILOR CU PĂRINȚII
În cele din urmă, una dintre cele mai interesante provocări este gestionarea relațiilor cu părinții. De la informarea constantă prin diferite mijloace (grupuri telefonice, internet, Blogul Ruxandrei) până la participarea la orele de curs sau spectacole, implicarea adulților este una din rotițele care ține mecanismul studioului în mișcare.
Sunt extrem de recunoscătoare pentru părinții și bunicii elevilor de la Ruxandra Ballet Studio. Pe această cale, le mulțumesc pentru faptul că inteleg rolul important al dansului clasic în dezvoltarea armonioasă a copiilor și nepoților lor!
Așadar, misiunea mea rămâne cea de a promova tinerelor generații educația prin artă, iar acest lucru îl fac cu mare bucurie și responsabilitate!
Profa de balet,
Ruxandra Petrea